Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@16:45:27 GMT

همه چیز در مورد رصد هلال رمضان ۱۴۴۲

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۳۶۹۷۰

همه چیز در مورد رصد هلال رمضان ۱۴۴۲

ایسنا/اصفهان یک مدرس و پژوهشگر نجوم در خصوص رصد هلال رمضان ۱۴۴۲ جزئیاتی ارائه کرد و گفت: رصد هلال ماه رمضان، عصر روز دوشنبه-۲۳ فروردین ماه غیرمحتمل است و تنها در قاره آمریکا قابل رصد است، اما سه شنبه شرایط رصد فراهم است و چهارشنبه، نخستین روز رمضان خواهد بود.

عمران مرادی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: رویت هلال ماه‌های قمری با یکدیگر متفاوت است و ممکن است، گاهی شرایط رصد ساده و گاهی دشوار باشد، رصد هلال ماه بسته به فاکتورهای خاص به هلال رویت پذیر و بحرانی تقسیم می‌شود که در صورت نداشتن فاکتورهای مناسب شرایط رصد، امکان رویت دشوار است که در اصطلاح نجومی هلال آن ماه بحرانی در نظر گرفته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه در رویت هلال یا اصطلاح فارسی آن هلال بینی، رویت هلال ماه های رمضان و شوال برای مسلمانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: تلاش برای رویت هلال ماه را استهلال می نامند که دارای ارزش معنوی و مذهبی برای کشورهای اسلامی است، البته این رویداد ارزش علمی نیز دارد و کشورهای غیراسلامی نیز رویت هلال را در نظر می گیرند.

این مدرس و پژوهشگر نجوم با تاکید براینکه در خصوص موضوع رصد هلال نوعی رقابت بین رصدگران وجود دارد، تصریح کرد: اعلام رسمی آغاز رمضان از سوی ستاد استهلال بیت مقام معظم رهبری ارائه می شود. در علم ستاره شناسی، رویت هلال مقوله ای تعریف شده و دارای ارزش نجومی- علمی است، اما رویت هلال ماه های رمضان و شوال به لحاظ مذهبی مهم تر است و در این زمان ها، آغاز و پایان دقیق ماه مهم است.

مرادی با تاکید بر اینکه در مباحث رویت هلال مباحث فقهی و علمی نجومی مطرح است، خاطرنشان کرد: مباحث فقهی، مسائل مذهبی را بررسی می کند و در این بخش ممکن است این موضوع مطرح شود که چرا با وجود تلسکوپ های قوی و نرم افزارهای موجود اختلاف نظرهایی بین برخی مراجع تقلید وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت این موضوع به دلیل مباحث فقهی است و اینکه آیا مراجع تقلید استفاده از تلسکوپ را مجاز می دانند که برخی معتقد به استفاده هستند و برخی نه.

 در لحظه ماه نو، هلال قابل دیدن نیست

وی در خصوص مباحث نجومی و علمی رصد هلال ماه، توضیح داد: از نظر علمی ماه باید ویژگی هایی داشته باشد تا رویت پذیر شود. پارامترهایی برای رصد هلال اول ماه وجود دارد که نشان می‌دهد، رصد هلال ماه سخت است یا آسان. این آیتم‌ها در ماه‌های مختلف متفاوت است.

این پژوهشگر نجوم با بیان اینکه در ابتدای هر ماه قمری و زمان ماه نو، خورشید و ماه در حالت مقارنه هستند و نمی توانیم آن را رصد کنیم، تصریح کرد: در این زمان ماه با خورشید طلوع و با آن غروب می کند، در نتیجه نور خورشید مانع رصد ماه می شود. در اصطلاح نجومی ماه اگر نزدیک خورشید باشد، مقارنه رخ می دهد و در این حالت که اول ماه قمری است، ماه به گونه ای در راستای دید ما در کنار خورشید قرار می گیرد که قابل رویت نیست.

به گفته مرادی هر چه از این زمان می گذرد، ماه از خورشید فاصله گرفته و زمانی که به اندازه کافی از خورشید دور شود تاحدی که نور خورشید برای رویت هلال ماه مانع نباشد، امکان رویت فراهم می شود. بنابراین برای رصد هلال ماه، باید صبر کنیم تا ماه از این حالت مقارنه خارج شود.

این پژوهشگر نجوم افزود: هلال ماه به دلیل حرکت مداری، فاصله ماه نسبت به خورشید و جایگاهی که در حرکت مداری به دور زمین دارد ویژگی های مختلفی پیدا می کند و گاهی رصد آن آسان و در برخی ماه ها دشوار می شود.

به گفته مرادی، ضخامت هلال، میزان سطح روشن ماه نسبت به سطح کل آن (فاز ماه)، ماه در اوج است یا حضیض، مدت زمان مکث ماه در آسمان بعد از غروب خورشید و ارتفاع ماه در زمان غروب خورشید از جمله پارامترهای هستند که هر یک از این پارامترها موجب می‌شود، شرایط رصد متغیر شود.

وی گفت: اگر ارتفاع ماه در آسمان، کمان ماه، درصد سطح روشنایی ماه (کمتر از یک درصد) سن هلال و مدت مکث ماه در آسمان کم باشد و ماه در دورترن فاصله نسبت به خورشید باشد، شرایط رصد سخت می شود. مجموع این فاکتورها رویت پذیری را سخت و رصد هلال را بحرانی می سازد.

مرادی در توضیح سن هلال گفت: سن هلال در اصطلاح از زمان مقارنه بر حسب ساعت شروع می شود. ماه هایی که سن هلال آنها تا ۲۰ ساعت باشد، ماه جوان و ماه هایی که سن هلال ۲۰ تا۲۷ ساعت باشد ماه میانسال می نامیم. اگر سن هلال بیشتر از ۲۷ ساعت باشد ماه پیر است. برای رصد هرچه ماه جوانتر باشد، رویت آن دشوارتر است.

وی ادامه داد: اگر حداقل ارتفاع ماه از خورشید ۷ درجه و بالاتر باشد، ضخامت کمان ماه از ۱۵ ثانیه قوسی بیشتر باشد، مدت مکث ماه در آسمان طولانی (بیش از ۴۵ دقیقه) و فاصله ماه نسبت به خورشید زیاد باشد، امکان پذیری رویت هلال شرایط بهتری پیدا می کند.

۲۳ فروردین ماه امکان رصد دارد

مرادی اضافه کرد: اما سه شنبه -۲۳ فروردین مکث ماه (زمانی که ماه بعد از غروب خورشید در آسمان است) حدود ۷۵ دقیقه و سن ماه بیش از  ۳۶ ساعت است و در اصطلاح، ماه پیر است، همچنین درصد سطح روشنایی ماه بیش از ۲ درصد است و مجموع این فاکتورها باعث می شود که ماه رویت پذیر باشد.

وی تصریح کرد: در نتیجه برای رصد هلال اول ماه رمضان ۱۴۴۲ در روز سه شنبه مشکلی نخواهیم داشت و به راحتی قابل رصد است و روز چهارشنبه- ۲۵ فروردین اول ماه رمضان خواهد بود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی رویت هلال ماه نجوم ماه رمضان رویت هلال ماه پژوهشگر نجوم ماه در آسمان رصد هلال ماه شرایط رصد برای رصد اول ماه سن هلال مکث ماه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۳۶۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بارش شهابی ղ-Lyrid 2024 را از دست ندهید

بهترین زمان برای مشاهده بارش شهابی ղ-Lyrid 2024 نوزدهم اردیبهشت حدود ساعت 04:00 است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بارش شهابی ղ-Lyrid 2024 از چهاردهم اردیبهشت تا بیست‌وپنجم اردیبهشت فعال است و زمان اوج آن چهارشنبه -نوزدهم اردیبهشت- است؛ در طول این دوره، هر زمان که نقطه تابش شهاب باران در صورت فلکی شلیاق بالای افق باشد، احتمال مشاهده شهاب‌ها وجود خواهد داشت، هر چه نقطه تابشی در آسمان بالاتر باشد تعداد شهاب‌های قابل‌مشاهده بیشتر خواهد بود.

شهاب‌باران از ساعت ۱۹:۲۸ تا طلوع صبح حوالی ساعت ۰۴:۴۰ فعال خواهد بود، بهترین زمان برای مشاهده بارش شهابی ساعت ۰۴:۰۰ است، در این زمان، چرخش زمین، اصفهان را در سمت بهینه در جهت شهاب‌های ورودی می‌چرخاند و تعداد شهاب‌هایی که به صورت عمودی به سمت پایین می‌بارد را به حداکثر می‌رساند، در زمان‌های دیگر، شهاب‌های کمتری بر فراز آسمان اصفهان می‌سوزند و تمایل دارند با زاویه مایل وارد جو شوند.

نرخ ساعتی سرسویی (ZHR) بارش شهابی ղ-Lyrid 2024 تقریباً سه است، البته این نرخ ساعتی با فرض یک آسمان کاملاً تاریک محاسبه می‌شود و در عمل تعداد شهاب‌هایی که مشاهده می‌کنید، کمتر خواهد بود؛ تخمین زده شده است که افراد می‌توانند از اصفهان در زمان اوج بارش شهابی تا دو شهاب در ساعت را رصد کنند؛ بارش شهابی تقریباً همزمان با ماه نو رخ می‌دهد، بنابراین نور ماه کمترین تداخل را ایجاد می‌کند.

ماه نو

چهارشنبه -نوزدهم اردیبهشت- ماه از نزدیکی خورشید عبور خواهد کرد و وارد فاز ماه نو می‌‎شود، ماه هر ۲۹.۵ روز یک بار به دور زمین می‌چرخد و در نتیجه فازهای آن از ماه نو تا ربع اول، ماه کامل و ربع آخر تغییر می‌کند؛ این حرکت همچنین به این معنا است که ماه از یک شب به شب دیگر بیش از ۱۲ درجه در آسمان حرکت می‌کند و باعث می‌‎شود طلوع و غروب آن هر روز یک ساعت دیرتر رخ دهد.

زمانی که ماه نو رخ می‌دهد، ماه و خورشید در یک خط تقریباً مستقیم قرار دارند، ماه در وسط واقع می‌شود و در مقابل تابش خیره‌کننده خورشید ظاهر می‌شود؛ در روزهای آینده، ماه در اواخر بعدازظهر و آسمان غروب به صورت هلالی در حال افزایش که بلافاصله پس از خورشید غروب می‌کند، قابل مشاهده خواهد بود، زمانی که ماه وارد ربع اول می‌شود تا حدود نیمه شب قابل مشاهده خواهد بود.

سیاره مریخ در حضیض خورشیدی

مدار ۶۸۷ روزه مریخ به دور خورشید، باعث می‏‌شود چهارشنبه -نوزدهم اردیبهشت- به نزدیک‌ترین نقطه به خورشید در فاصله ۱.۳۸ واحد نجومی برسد؛ سیاره مریخ برخلاف بسیاری از سیارات که تقریباً مدارهای دایره‌ای را دور خورشید دنبال می‌کنند و فاصله آن‌ها از خورشید فقط چند درصد متفاوت است، سیاره مریخ دارای مدار بیضی شکل است و فاصله آن از خورشید بین ۱.۳۸ و ۱.۶۷ واحد نجومی متغیر است، بنابراین در وضعیت حضیض خورشیدی ۳۱ درصد گرما و نور بیشتری از خورشید نسبت به اوج خورشیدی دریافت می‌کند.

فاصله سیاره مریخ از خورشید بر ظاهر آن تاثیری ندارد، رصد لحظه حضیض خورشیدی آن نیز ار اصفهان دشوار خواهد بود زیر بیش از ۱۴ درجه بالاتر از افق ظاهر نمی‏‌شود، این پدیده در آسمان سپیده‌دم حدود ساعت ۰۳:۱۴ -یک ساعت و ۵۳ دقیقه قبل از خورشید- تا حدود ساعت ۰۴:۲۹ قابل مشاهده خواهد بود.

کد خبر 751556

دیگر خبرها

  • بارش شهابی ղ-Lyrid 2024 را از دست ندهید
  • کمربند کویپر و ابر اورت: لبه‌های منظومه شمسی!
  • کرمانی ها ۱۰ روز زیر سایه خورشید می روند
  • آماده‌باش چین برای شراره‌های خورشیدی
  • تصاویری خیره‌کننده از فوران‌های خورشیدی
  • رویت نور مشکوک در آسمان چند نقطه از ایران | فیلم
  • برخورد ۲ شراره خورشیدی قوی به زمین
  • برخورد دو شراره خورشیدی قوی به زمین
  • پختن، سرنوشت شوم زمین و زمینیان؟
  • تصاویر نجومی شانزدهم اردیبهشت (۵ مه)